Izložba “Horror-vacui” u AKC Poligon

Od 17-og do 23. jula u prostoru AKC Poligon, održana je izložba radova naše sugrađanke i umetnice Marije Ranković pod nazivom “Horror-Vacui”.

Naziv Horror-vacui, deo je serije radova o Japanu, moja poslednja serija koju Marija realizuje odfebruara 2020. godine.
Mnogobrojni kritičari koristili su ovaj termin da opišu prekomernu upotrebu ukrasa. Interesovanje za pažljivim popunjavanjem praznih prostora takođe je odličje arabeske u islamskoj umetnosti od davnina, a i danas je učestal gest. U drevnoj Grčkoj, tokom geometrijskog doba, horror-vacui se smatrao stilskim elementom cele umetnosti. Radovi iz serije predstavljaju viđenje jednog zagušenog savremenog društva, ali sa pozitivnog aspekta. Ljudi svakodnevno jure-žure da stignu nešto a ni sami nisu svesni za čim tragaju. Ja pravim igru na crtežu gde će posmatrač da juri pogledom po njoj, isto tako neznajuću šta traži.
Ali u ovom slučaju mu potraga godi. Zbog pretrpanošću detalja, podloga toniranog hamera i rapidografi daju savršen odnos linije, svetla i senke.
Horror-vacui predstavlja svu našu žudnju, opčinjenost, kreativnost, odvratnost,
sentimentalonst, koju smo upoznali kroz život i zadržali. A u narednom periodu će obitavati i gospodariti skrivene na velikim policama našeg ormara. Ideja je da se posmatrač igra, na taj način će se otuđiti iz svakodnevice i utonuti u neodoljivu maštu gde će posegnudi za nekom novom bajkom. Sukobljavaju se realno i nadrealno.
Marija Ranković rođena 1998. godine u Užicu. Umetničku školu u Užicu, završava 2016. godine i iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarststvo. Trenutno student master akademskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer primenjene umetnosti i dizajn. Od 2017. godine aktivno izlaže. Do sad je izlagala na jednoj samostalnoj izložbi i brojnim kolektivnim. Pored izlaganja u galerijskim i muzejski prostorima, izlagala je i u lokalnim Novosadskim alternativnim kafićima.
Takođe je učesnica mnogobrojnih projekata, radionica, likovnih kolonija.
Do sada je osvojila nekoliko nagrada iz oblasti umetnosti a neke od većih su, (nagrada za idejno rešenje kartona za tapiseriju „Ateljea 61“, Novi Sad, nagrada na Likovnog konkursu „Zlatna paleta“, Bitola, druga nagrada na 32. regionalnom likovnom salonu, Užice.)
Radila na projektu „Iz kasa u galop“ u saradnji sa Terraformingom iz Novog Sada. Sa Ateljeom 61 radila na projektu „kartona za tapiseriju“ pa su zajedničkim snagama istkali njenu prvu tapiseriju pod nazivom „Vikend“, koja se sad nalazi u zbirci Ateljea 61. Trenutno sarađuje sa Novosadskom lokalnom fanzinom „Out of the darkness“. A projekat na kome će raditi u narednom vremenu biće oslikavanje crkve u Dragojevcu, nadomak Arilja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on skype
Skype
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostali članci

18. turneja festivala Slobodna zona

U periodu 18.-19. maj u prostoru AKC Poligon biće prikazani odabrani filmovi 18. turneje filmskog festivala Slobodna zona. Rapored projekcija je sledeći: 18.05. u 20:00…

Podrška neformalnim grupama

Prezentacija Poziva za program podrške neformalnim grupama je održana u Kosjeriću 22. februara u 15 sati u prostorijama AKC Poligon. Ovaj program je namenjen grupama…

Kreativna sekcija udruženja MOMO

Naši prijatelji iz udruženja „MOMO- interdisciplinarni centar“ su proteklih meseci u našem prostoru AKC Poligon realizovali nekoliko svojih edukatvnih radionica uz učešće naših kreativnih školaraca…