Kralj Čačka u Kosjeriću

Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, održao je 8. januara koncer u AKC Poligon. Ovo je ujedno bio i prvi koncert u našem novom prostoru.

Kralj Čačka i kontrabasista Miladin Stojković često nastupaju zajedno. Miladin je i član benda koji već godinama prati Kralja kroz sve muzičke i životne avanture. Kada sviraju samo njih dvojica sve je mnogo direktnije, oštrije, neko bi rekao “u glavu” nego kada je tu kompletan prateći sastav. Kralj Čačka i Miladin sviraju bluz, rok, soul, folk… sviraju to što znaju i to što žive.

Nenad Marić (poznatiji kao Kralj Čačka) je slikar, pesnik i kantautor rođen u Čačku, koji već nekoliko decenija živi i radi u Beogradu. Na FLU diplomirao je 2004. godine, a kao slikar najčešće se izražava kroz akvarel. Kao pesnik objavio je zbirku „Na margini“ (Lom, 2016), a kao muzičar dva albuma („Zemlja snova“ krajem 2016. i „Spusti svetlost na put“ krajem 2018). “Spustu svetlost na put” su slušaoci Radija Beograd 202 izabrali za “Najbolji album godine” u 2018. godini, u konkurenciji Električnog orgazma i Bajage.

Kralj Čačka je autor – zajedno sa bratom Markom – originalne muzike za filmove „Poslednja avantura Kaktus Bate“ (2018) reditelja Đorđa Markovića i „Realna priča“ (2019) reditelja Gordana Kičića. Dobitnik je nagrade „Strune od svetla“ za 2017, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka predstavlja mešavinu džeza, bluza, rokenrola i šansona, a Žikica Simić je za Kralja Čačka rekao: “Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena.”

Fantastični pisac Miljenko Jergović u svom osvrtu na muziku i poeziju Kralja Čačka za „Jutarnji list“ je napisao: „Spusti svetlost na put je među nekoliko najvažnijih albuma glazbe za preostalu pismenu čeljad, snimljenih jugoistočno od Beča u zadnjih tridesetak godina. Nenad Marić moćan je pjesnik.“

Koncert su organizovali udruženje K-town goup i Cafe Breza.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on skype
Skype
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostali članci

Dani Petra Lazića

Završeni su četvrti dani Petra Lazića a u našem AKC POLIGON je održana većina programa. Najpre smo imali priliku da pogledamo izložbu fotografija našeg sugrađanina…

Svirka nekadašnjeg benda “Smrek si”

U sredu, 19. jula nakon “superćelijske” oluje, u našem AKC POLIGON održana je svirka nekadašnjeg benda “Smrek si” čiji je frontmen bio Marko Sredić, Kosjerac…