Prvi mural na zgradi AKC Poligon

Konačno smo dočekali prvi mural na našem prostoru. Nakon dve godine sređivanja enterijera, došao je trenutak da AKC Poligon počnemo ulepšavati i sa spoljne strane.

Prvi u nizu murala koji smo uradili je delo umetnika i našeg prijatelja Sava Vujičića iz Beograda a mural nosi naziv “Doba Ponovnog Otkrića”.

Mural je podeljen na 3 scene a umetnik ih opisuje na sledeći način:

– Desna Scena, oko vrata, je pogled u sam Kulturni centar, kroz prozore: Kreativna dešavanja, saznanja, otkrića, izvedbe, razmene. Na trenutnoj skici su predstavljeni u vidu naučnika, slikara, i benda. To je Scena u koju se ulazi prolaskom kroz vrata.

– Središnja Scena je iz dalje perspektive: Život u našem širem okruženju, u prirodi. Ljudi, životinje, biljke, porodice, dani, noći, zvuci, vreme, pokret.

– Leva Scena je iz još dalje perspektive: Svemir, i naš život na planeti Zemlji koja njime putuje. Takođe, ovo je prostor nekih apstraktnih, još uvek nepoznatih stvari. Ideja.

Sve tri Scene su povezane, što je dodatno naglašeno ovom “niti” koja prolazi kroz sve, i manifestuje se u vidu svemirskog puta, pa reke, pa zapisa i instrumenata.

Takođe, svaka scena može biti jedna ista scena, sagledana iz tri različite perspektive. Život u ritmu sa sobom, sa prirodom, i primenjivanjem novih iskustava i znanja (u ovom slučaju iz Kulturnog Centra) iz jednog polja života na sva ostala. U mural su takođe utkana i moja lična, značajna iskustva u Kosjeriću.

Udruženje K-town Group i AKC Poligon se ovim putem se zahvaljuju Savu na uloženom trudu a pre svega na činjenici da je naš prostor i naša varoš dobila jedno odlično umetničko delo na radost i uživanje svih posetilaca Poligona.

Pogledajte video prilog o našem muralu:

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on skype
Skype
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostali članci

Podrška neformalnim grupama

Prezentacija Poziva za program podrške neformalnim grupama je održana u Kosjeriću 22. februara u 15 sati u prostorijama AKC Poligon. Ovaj program je namenjen grupama…

Kreativna sekcija udruženja MOMO

Naši prijatelji iz udruženja „MOMO- interdisciplinarni centar“ su proteklih meseci u našem prostoru AKC Poligon realizovali nekoliko svojih edukatvnih radionica uz učešće naših kreativnih školaraca…

Predstava Krila u AKC Poligon

U subotu, 16. decembra smo imali čast i priliku da ugostimo naše prijatelje AKC Gnezdo iz Kruševca koji su u prostoru AKC Poligon izveli autorsku…