Svirka nekadašnjeg benda “Smrek si”

U sredu, 19. jula nakon “superćelijske” oluje, u našem AKC POLIGON održana je svirka nekadašnjeg benda “Smrek si” čiji je frontmen bio Marko Sredić, Kosjerac koji sada živi i radi u Norveškoj. Bila je to prilika da se stara ekipa ponovo okupi na bini ali i prilika da evociramo uspomene i porazgovaramo sa Markom koji nam je ispričao njegovo dosadašnje muzičko putovanje.

Moj prvi javni nastup bio je u Manusu u Kosjeriću u zimu 2003. godine. Tada smo nastupali u sastavu: Ivan Jurišic James (gitara), Nenad Djaković (bas), Marko Sredić (ja, gitara) i Nemanja Ilić (bubanj). Repertoar je bio mix svakakvog Yu rocka. Bilo je tu bukvalno sve što smo tad, kao dvadesetogodišnjaci, znali da odsviramo. Neša je tad zapravo bio ozbiljno maloletan.

Posle toga smo svi nastavili da sviramo ali ne nužno jedni sa drugima. Na primer, Neša i James su svirali zajedno u Koceljevi dok sam ja nastavio da radim sa nekim sasvim drugim ljudima. U jednom trenutku se ustalila postava gde sam ja pevao i svirao gitaru, bas je svirao Deki Resanović (čovek koji je svirao i svira bas u mnogim poznatim bendovima) i Živko Grčić na bubnju.

Svirali smo uvek repertoar koji je u fokusu imao pesme Azre, Ekv i Partibrejkersa. Na to smo uvek dodavali malo Haustora, Yu grupe, Baba, Smaka, El. orgazma, Van Gogha i slično.Imali smo oko 500 nastupa, što u klubovima što na velikim binama na različitim manifestacijama i moto-skupovima. Neki od bendova sa kojima smo delili binu su: Partibrejkers, El. orgazam, Letu štuke, Leb i sol, Negative, Yu grupa, Van Gogh, Marchelo, Damir Urban, S.A.R.S. i mnogi drugi.

Nas trojica smo bili nosioci benda ali je James uvek bio rado viđen gost na našim svirkama u trenucima kada je imao “slobodno” od strane raznih poznatih pevača narodne muzike koju je počeo da svira jos u vreme studentskih dana. Oko dve godine sa nama je svirao i Boško Stanojević poznat kao poslednji basista EKV-a i aktuelni basista KKN-a. Dešavalo se i da je Žika bio sprečen da svira pa je umesto njega na nekim koncertima svirao Raka(c), bubnjar takodje iz EKV.

Sve u svemu, za ovaj nastup u Kosjeriću, okupili smo se James, Žika, Neša i ja, odnosno tri četvrtine benda koji je pre 20 godina svirao u klubu Manus. Imali smo samo jednu probu pred svirku ali mi se čini da je to bilo sasvim dovoljno da pokažemo da sviramo sa istim žarom kao i pre dve decenije. Poseban šmek nastupu u AKC POLIGON dao je Dimče, koji je lokalna gitarska legenda i sa kojim sam konačno podelio binu nakon toliko godina.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on skype
Skype
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostali članci

18. turneja festivala Slobodna zona

U periodu 18.-19. maj u prostoru AKC Poligon biće prikazani odabrani filmovi 18. turneje filmskog festivala Slobodna zona. Rapored projekcija je sledeći: 18.05. u 20:00…

Podrška neformalnim grupama

Prezentacija Poziva za program podrške neformalnim grupama je održana u Kosjeriću 22. februara u 15 sati u prostorijama AKC Poligon. Ovaj program je namenjen grupama…

Kreativna sekcija udruženja MOMO

Naši prijatelji iz udruženja „MOMO- interdisciplinarni centar“ su proteklih meseci u našem prostoru AKC Poligon realizovali nekoliko svojih edukatvnih radionica uz učešće naših kreativnih školaraca…